پخش زنده
امروز: -
وسعت مراتع کشور ۸۴ میلیون هکتار است که ۹۸۱ هزار خانوار از آن بهره برداری میکنند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مرکز همدان ؛ مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در کارگروه مشترک مدیریت چرا و ساماندهی کوچ عشایر استانهای همدان، لرستان و خوزستان افزود: مجموع سامان عرفی در کشور ۴۰ هزار ۵۱۰ است که هر یک با دو هزار ۲۰۰ هکتار وسعت ۲۴ بهره بردار دارد.
ترحم بهزادی با اشاره به اینکه طرح مدیریت چرا از سال ۷۸ آغاز شده افزود: اسفند ماه سال ۹۹ شیوه نامهای با عنوان دستورالعمل مدیریت چرا، کنترل پروانه چرای دام و ساماندهی کوچ تدوین و به استانداران، سازمان جهاد و کشاورزی، منابع طبیعی و امور عشایر ابلاغ شد.
این دستورالعمل در راستای سامدهی به وضعیت چرا، حفظ منابع آب و خاک، تقویت افزایش پوشش گیاهی، و پیشگیری از تخریب اراضی ملی با چرای زودهنگام بود.
مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور گفت: اول اسفند پارسال این دستورالعمل با امضای وزیر جهاد کشاورزی به وزیر کشور، تمام استانداران در راستای اهمیت و برخورداری از مرتع مکاتبهای انجام شد و وزیر کشور هم این دستورالعمل را به تمام استانداران ابلاغ کرد.
مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور افزود: بر اساس اسناد بالا دستی و قانون، رسالت اصلی سازمان منابع طبیعی، حفط، احیا، اصلاح و توسعه و بهره برداری بهینه و اصولی از منابع ملی است با این وجود هر گونه بهره برداری از عرصههای منابع طبیعی باید دارای طرح باشد همچنین پیش از تهیه طرح باید اقدام به شناسایی بهره برداران و صدور مجوز پروانه چرا کرد.
بهزادی درباره وضعیت پروانه چرا پس از فوت بهره بردار گفت: پس از فوت بهره بردار پروانه چرا باطل میشود البته تنها افرادی میتوانند جایگزین مرتعدار متوفی شوند که ساکن منطقه بوده، عضو نظام عشایری و به صورت مستمر در حرفه دامداری فعالیت داشته باشد.
مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور خاطر نشان کرد: باید به موضوع منابع طبیعی و مدیریت چرا نگاه فرا سازمانی و ملی داشت و به این موضوع در وزارتخانه و شورای ملی کوچ تصمیم گیری و عمل کنند
دستورالعمل مدیریت چرا، کنترل پروانه چرای دام و ساماندهی کوچ با هدف حفظ منابع پایه، حفظ ذخایر ژنتیکی با تقویت پوشش گیاهی، مدیریت پایدار سرزمین، جلوگیری از تغییر کاربری، جلوگیری از چرای زودهنگام و زودرس ، جلوگیری از ورود دام بیش از ظرفیت مرتع بوده است.